Openingstijden: Maandag en zaterdag van 13:00 tot 17:00

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum en het Rijssens Museum gaan samenwerken

OMMEN/RIJSSEN – Na een jaar van vruchtbaar overleg kondigen het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen en het Rijssens Museum hun samenwerking aan. Het Rijssens Museum startte afgelopen jaar al een pilot met als doel de plaatselijke musea in West-Twente op verschillende gebieden te laten samenwerken. Door deskundigheid uit te wisselen en te profiteren van elkaars specialismen kunnen de kleinere musea veel voor elkaar betekenen. Het Tinnen Figuren Museum in Ommen sluit zich hier nu bij aan.

De Ommer en Rijssense musea bepleiten een sterke structuur voor de kleinere plaatselijke musea in Overijssel. Juist in tijden van stagnatie zijn culturele organisaties harder nodig dan ooit. Immers, musea maken de samenleving mooier en aangenamer. Zij maken hun gemeentes aantrekkelijk voor nieuwe inwoners en toeristen. Hun collecties zijn vaak unieke schatkamers. Bezoeken aan deze musea zijn aangename en leerzame verrassingen.

NTFM-2
Foto: De 45 m2 grote wandschildering door Matthijs Röling in de hal van het Nationaal Tinnen Figuren Museum.

De musea van de toekomst stimuleren en inspireren hun bezoekers. Zij spelen een actieve rol in het uitdragen van tolerantie en begrip van verschillende bevolkingsgroepen. Hun toekomst zoeken zij in een veranderende omgang met hun publiek. Zij werken niet meer voor hun publiek maar met hun publiek. Om deze nieuwe koers te kunnen varen, vroegen beide musea steun van de Provincie Overijssel. Steun in de vorm van deskundigheid om de gewenste veranderingen succesvol door te voeren. Overleg hierover is gaande. Intussen is al een eerste concrete stap in de samenwerking gezet: het Ommer museum verzorgt 23 augustus een demonstratie tingieten in het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1, in Rijssen.

De aangekondigde samenwerking betekent niet dat het Tinnen Figuren Museum uit Ommen verdwijnt. Inhoudelijk, organisatorisch en financieel verdient behoud van het Tinnen Figuren Museum in Ommen de voorkeur boven andere oplossingen.

Samenwerking betekent ook niet dat andere partijen voorzien in het exploitatiegat dat ontstond door de plotselinge subsidiebeëindiging door de gemeente Ommen. Dat financiële gat moeten het Tinnen Figuren Museum en de Ommer gemeenschap samen dichten.

NTFM-1
Foto: Enkele tinnen figuren van commedia dell’arte prenten van Maurice Sand.

Vrijwilligers hebben extra arbeidsinzet geleverd voor aanpassingen die de exploitatielasten verminderen. Een verheugend aantal mensen werd al vriend van het Tinnen Figuren Museum. Daarnaast doet het Tinnen Figuren Museum een herhaald verzoek op de inwoners van Ommen, tinnen figurenverzamelaars en allen die een unieke collectie in stand willen houden om het museum financieel te blijven steunen. Word vrijwilliger of word vriend van het Nationaal Tinnen Figuren Museum! 

Laat uw reactie achter

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Gaat u akkoord met ons privacy statement?