Maak kennis met de....

Collectie tinnen figuren

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum heeft meer dan 100.000 tinnen figuren in alle vormen en maten. Behalve figuren van tin heeft ons museum bijzondere figurencollecties van papier, composiet-materiaal, kunststof, aluminium en staal. Met name tijdens de Wereldoorlogen, toen materiaal schaars was, weken figurenmakers soms uit naar andere materialen.

Er zijn Middeleeuwse pelgrimsinsignes, 18e eeuwse speelgoedfiguren en 19e eeuwse tinnen soldaatjes. Sommige marcheren op antieke marcheermachines of op wagentjes de hele dag heen en weer. De kern van de museumcollectie bestaat uit cultuurhistorische tinnen figuren. Los of gearrangeerd in diorama's. Deze figuren nemen u mee door onze Europese-, nationale- en streekgeschiedenis. Ook door onze cultuur. Verrassende uitingen hiervan zijn een vijftigtal diorama's van dr. W.G.L. Wieringa. Ooit gaf hij op verzoek van koningin Juliana aan de hand van deze diorama's een geschiedenisles aan de klas van prinses Beatrix. 

In 2005 liet het museum vier diorama's maken van de Slag bij Ane uit 1227. Deze diorama's nemen je acht eeuwen mee terug, naar wat toen wereldgeschiedenis was hier in Ommen. De heer Andriessen uit Doetinchem, een begenadigd vormgever en schilder, legt de Nederlandse streekdrachten vast door middel van tinnen figuren. Nederland telde ooit ca. vijfhonderd streekdrachten. Hiervan zijn er ca. tachtig te zien in miniatuur. Nog steeds breidt de heer Andriessen zijn streekdrachtcollectie uit.  

Tot de jongste figuren in het museum behoort een collectie fijnschilderkunst van de, in 2005 overleden, Engelse kunstenaar Mike Taylor en andere fijnschilders. 

 


Alle rechten voorbehouden | Onderhoud door: Rollema Media Ommen