Nationaal Tinnen Figuren Museum
 

Home | Collecties

COLLECTIE

Collectie Slag bij Ane Wieringa Fijnschilders Oranje Nassau Hilpert
Collectie tinnen soldaatjes

Collectie

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum heeft tinnen figuren, tinnen figuren en nog eens tinnen figuren. Meer dan 200.000 in alle vormen en maten. Behalve tinnenfiguren heeft ons museum ook een bijzondere collectie oude, papieren figuren en grote collecties modernere figuren van composiet-materiaal, aluminium en plastic.

Marcheermachine

Er zijn Middeleeuwse pelgriminsignes, oude 18de eeuwse speelgoedfiguren en 19de eeuwse tinnen soldaatjes. Sommigen marcheren op antieke marcheermachines of op wagentjes de hele dag heen en weer. We hebben figuren waarmee de Duitse keizer speelde en van Jantje van drie hoog achter. Er zijn oude figuren, beschilderd in onbarmhartige huisarbeid en figuren die beschilderd zijn door fijnschilders, die daarmee 'world master' werden in internationale competities.

Het oudste voorwerp in het museum is een ca. 5.000 jaar oud rolzegel, uit Sumerië een gebied dat samenviel met het zuidelijke deel van het huidige Irak.
Een gietvorm en een rolzegel worden eigenlijk op dezelfde manier gemaakt.

Klederdrachten

En één van onze jongste voorwerpen is een tinnen klederdrachtfiguur van de heer Andriessen uit Doetinchem. Hij legt de geschiedenis van de Nederlandse streekdrachten vast in tinnen figuren. Nog steeds documenteert en maakt hij nieuwe streekdrachten die te zien zijn in het Nationaal Tinnen Figuren Museum.

Sinds de algehele vernieuwing, in 2006, is het Nationaal Tinnen Figuren Museum een modern, mooi en gastvrij museum. Het museumgebouw is een rijksmonument met een rijke geschiedenis, gesitueerd op een historische plek aan de Overijsselse Vecht. In deze omgeving vertellen tinnenfiguren, samen met ensceneringen en kunst boeiende verhalen uit onze geschiedenis.

Ongeveer een kwart van de hele museumcollectie wordt dagelijks geëxposeerd.

Begane grond

Op de begane grond worden ieder jaar nieuwe tentoonstellingen gehouden over zeer diverse onderwerpen. Meestal maken we dan gebruik van bijzondere bruiklenen van buitenlandse musea en verzamelaars. Aktueel overzicht van onze tentoonstellingen >>

Eerste etage

Marktplein

Op de eerste etage is een dorpspleintje nagebouwd met een werkplaats waar een tingieter op ambachtelijke manier tinnen figuren maakt en u vindt er een speelgoedwinkeltje waarin de oudste tinnenfiguren worden geëxposeerd. Een 40 m2 grote wandschildering van Matthijs Röling verbeeldt op een artistieke manier hoe tinnen figuren over geschiedenis vertellen. - In een aangrenzende zaal op de eerste etage wordt, in een sprookjesachtige enscenering van Hans Christiaan Andersen, de tinnen figuur als kinderspeelgoed geëxposeerd.

Tweede etage

Collection Wieringa The Battle of Ane The battle of Waterloo

De tweede etage van het museum is het domein van cultuurhistorische tinnen figuren en fijnschilderkunst. Naast een overzicht van de wereldgeschiedenis met kijkkasten van dr. W.G.L. Wieringa , zijn er een aantal historische verhalen meer gedetailleerd geëxposeerd.

Eén van die verhalen is de Slag bij Ane. Op St. Panthaleonsdag 1227 vond vlak bij Ommen, in Ane, een grote veldslag plaats tussen de bisschop van Utrecht en zijn leenman de burggraaf van Coevorden. Het imponerende en overmachtige ridderleger van de bisschop van Utrecht werd vernietigend verslagen door de burggraaf en een bende Drentse boeren en boerinnen. Aan de hand van een overgeleverd handschrift uit 1232 zijn vier diorama's gebouwd die laten zien wat er in die jaren gebeurde.

Een ander verhaal is de Slag bij Waterloo. Bij een groot diorama met meer dan 10.000 tinnenfiguren, geënsceneerd met levensechte figuren van prins Willem en zijn adjudant, vertelt een klank- en lichtspel wat er op 18 juni 1815 gebeurde. De Engelse legeraanvoerder Wellington zou, vanwege het grote aantal gesneuvelden op die dag, hebben verzucht: "Er is maar één ding erger dan een veldslag verliezen en dat is een veldslag winnen". Tot 1940 werd Waterloodag in Nederland gevierd met feesten en een vrije dag.

The house of Orange Regional costumes Fijnschilders

Uit de Nederlandse geschiedenis ziet u alle vorsten van het huis van Oranje, die verbonden zijn met het ontstaan van Nederland als zelfstandige land. Het symbool van onze parlementaire democratie is Prinsjesdag, wanneer de koningin met de gouden koets en ere-escorte naar het Binnenhof rijdt om het nieuwe parlementaire jaar te openen. In het Nationaal Tinnen Figuren Museum rijdt de gouden koets op uw verzoek uit, iedere dag opnieuw!

Van de 16de tot de 20de eeuw gaven Streekdrachten identiteit aan de plaatselijke gemeenschappen. Nederland had meer dan 240 verschillende streekdrachten. Een vijftigtal 10 cm hoge, tinnen figuren laten op een overzichtelijke manier, maar toch zeer gedetailleerd, de rijkdom zien van dit vaderlandse verleden.

Het hoogtepunt van detaillering vinden we bij de figuren die door fijnschilders zijn beschilderd, zoals bij die van de Engelsman Mike Taylor.

Hilpert Gerhard Bätz

Eén van onze historische collecties is deze serie apen. ze zijn gemaakt door Johann Gottfried Hilpert uit Nürnberg rond 1760. Hilpert was een was de eerste tingieters die zich toelegde op de productie van tinnen figuren als kinderspeelgoed.

Een serie mooie foto's van wat er in ons museum te zien is gemaakt door enthousiaste bezoekers.

Tinnen soldaatje Roling
 
Tinnen figuren museum Ommen

Markt 1 | 7731DB Ommen | Tel:0529-454500
Site Map | Contact Us | ©2009 Nationaal Tinnen Figuren Museum

ANBIGeregistreerd museum